2008. május 24., szombat

Portréfestés fotóról

.............................


Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek


“Az időben minden megmarad, de olyan színtelen lesz, mint azok a nagyon régi fényképek, melyeket még fémlemezre rögzítettek. A fény, az idő lemossa a lemezről a vonások éles és jellegzetes árnyalatait. Forgatni kell a képet, s a világítás bizonyos fénytörése szükséges ahhoz, hogy a vak fémlemezen megismerjük azt, kinek arcvonásait egyszer magába szívta a tükörlap. Így halványodik el az időben minden emberi emlék. De egy napon fény hull valahonnan, s akkor megint látunk egy arcot.”
.................................................


Hogy az emlékek ne halványodjanak el, már több festményt készitettem régi fotókról. Dédszüleim például, kb.:10x20 -as méretű fényképtartó keretbe kerültek, amit aranyozással , koptatással, patinázással tettem régies hatásúvá.És a fotó, melynek a hátoldala is gyönyörű:

2 megjegyzés:

s@só írta...

Márai gondolatai nagyon idevalók, nagyon megtaláltad a munkáidhoz az írott magyarázatot, a képelemzés alapvető lényegét,gratulálok. Nagyon teccős :))) sasó

bogart írta...

Köszönöm Sasó! Igyekszem jól válogatni, de nem nehéz mert az irodalom, a költészet mindig is nagyon közel állt hozzám :)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...