2009. február 26., csütörtök

Márai Sándor: Az utak“Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Csak lépdel az utakon és másra gondol. Néha széles az egyik út, aszfaltos, néha rögös, barázdás, meredek. Az utakat sokáig csak alkalomnak tekintjük, lehetőségnek, melynek segítségével elmehetünk a hivatalba vagy kedvesünkhöz vagy a rikkantó tavaszi erdőbe.
Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová. Nemcsak mi haladunk az utakon, az utak is haladnak velünk. Az utaknak céljuk van. Minden út összefut végül egyetlen közös célban. S akkor megállunk és csodálkozunk, tátott szájjal bámészkodunk, csodáljuk azt a rejtelmes rendet a sok út szövevényében, csodáljuk a sugárutak, országutak és ösvények sokaságát, melyeken áthaladva végül eljutottunk ugyanahhoz a célhoz. Igen, az utaknak értelmük van. De ezt csak az utolsó pillanatban értjük meg, közvetlenül a cél előtt.”
(Márai Sándor: Ég és Föld - Az utak)

3 megjegyzés:

s@só írta...

Sajnálatos, hogy itt jegyeztem már erre egyet, és nem látszódik - biztosan fehér téntával írtam.
Gyönyörűséges volt ezt olvasni. Nagyon jó be - betérni a galériádba drága művésznő! Szép föstmények, okos gondolatok... Az utakról ez, nagyon a szívemhez szólt... mennék - indulnék.

Huszár Boglárka írta...

Kedves vándorló barátom! Remélem az ösvények még sokáig hoznak el ide hozzám, kis galériámba. :))

s@só írta...

úgy legyen:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...