Megnyitó a Szabó Ervin Könyvtár kisgalériájában





Tisztelt Hölgyeim, Uraim, kedves művészetszerető Vendégeink!
Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket Huszár Boglárka festőművész kiállításának megnyitóján.
Engedjék meg, hogy megnyitó beszédemet egy, a hely szelleméhez is illő, Gárdonyi Géza idézettel kezdjem meg: 
„A szent szellő mindenkit megérinthet: szép rezgések mindenki lelkében keletkeznek, de nem mindenki tudja vászonra, kőre, papirosra marandósítani. Csak a művész! A művész, az igazi művész! Mentül igazibb művész, antul sikerültebben. Legsikerültebben az a művész, aki azt a szép-rezgést úgy tudja formába önteni, hogy aki az alkotását nézi, vagy hallja, vagy olvassa, csak azt a szép-rezgést érzi, amelyet a művész érzett, mikor a műve fogant, mikor a művet alkotta, és befejezte.” 
Nos, Huszár Boglárkával, alkotásaival, művészetével közel négy esztendővel ezelőtt találkoztam először és az óta követem pályáját, gyönyörködöm újabb és újabb műveiben. Festményei előtt állva sokszor és sokat gondolkodtam, mi az, amit nekem ezek a képek jelentenek, mi az, amit számomra adnak és pontosan azokat a szép rezgéseket fedeztem fel magamban, amelyeket Gárdonyi Géza olyan csodálatosan és művészhez méltóan fogalmazott meg. Boglárka egész lénye a békés és szeretetteljes nyugalmat, a világba őszinte mosollyal kitekintő művészt jelenti számomra, de a képei minden esetben egy belső izgalmat, a lélek rezdüléseit váltják ki bennem.  
A mai kiállításnak nem adott címet Művésznő, de a kiállítás képeit nézve talán a meghívón szereplő alkotás címe, a Sejtelem jut eszembe. 
A képek egy varázslatos világba vezetik el a látogatót. A Merengő, a Titok, a Nimfa titka mind, mind csupa sejtelem. A Sellő tánca egy szelíd dinamizmussal ragadja meg a nézőt és vonzza tovább, le a Mélység-be.
A Napsugarak meleg barna szemei simogatóan, de a képet csodáló lelkébe látó módon tekintenek rá. 
„A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg”, állítja Rodin.  
Boglárka pont ebben segít nekünk, képeivel. Nem elég csak látni a világ arcát, érezni kell minden rezdülését. Nos, művésznő ezt tárja elénk és a mai kiállítás is ezt példázza. A sejtelmes portrék mellett észreveteti velünk egy gyors, több kontinensen átívelő virtuális utazással Párizs, Velence, New York, London, Prága, Pronvance, Marokkó egy-egy kiragadott hangulatával a világ szépségeit, de megérinti a romantikus lélek rejtett vágyait az Ébredő meseváros és a Téli mese, a kutakodó tekintetet pedig magához vonzza a Remény.
Szinte ide hallatszik a tenger folyamatos, évmilliók óta tartó morajlása a sziklák között és mégsem a víz mindent elsöprő ereje, amit sajnos napjainkban hazákban is tapasztaltunk, hanem napfény és árnyék játéka, a vízcseppek csillogása bűvöli el a festménnyel ismerkedőt. 
Az egyik kép kicsit másabbnak tűnik, elsődlegesen színvilágával és a kidolgozottságával tér el a többitől, számomra Zórád Ernő világát hozza a terembe, a Tabánról készült képeit idézi annak ellenére, hogy ez is olajfestmény, ez a segesvári részletet bemutató alkotás. 
A festményekhez válogatott költemények, gondolatok olvasásakor az az érzése támad az embernek, hogy a festmények szólalnak meg. Nem csak a vizuális élményszerzés segítségével, hanem a költők, írók szavain keresztül is megértetik velünk azokat a rezgéseket, amelyeket Boglárka érzett a képek alkotásakor és amelyeket ezzel a teremben is látható gazdag színvilággal közvetít felénk.  
Tisztelt Vendégeink!
Mindenkitől elnézést kérek, elsődlegesen az alkotó Művésztől, ha egy műértő elemzést vártak a megnyitó beszédben, de én nem vagyok műértő, csak a művészetet szerető és csodálója az emberi tehetségnek, jelesen Huszár Boglárkának, a hazai aktívan alkotó festőművészek közül kiemelkedő tehetségnek. Sok-sok kiállításán vettem részt és minden esetben a szellemi, lelki feltöltődés boldogító érzésével gazdagítottam magamat. Ezt szeretném Önöknek is kívánni és bízom benne, hogy olyan csillogó lélekkel térnek haza a kiállítás megtekintése után, ahogyan a Merengő című festményen a hölgy igazgyöngy fülbevalója hirdeti az igazi és tiszta szépséget. A mai őrült, rohanó és sokszor kíméletlen világban egy ilyen megnyugtató, lelket simogató feltöltődés felér egy csodával, ezt nyújtja nekünk Boglárka az idevarázsolt sejtelmes alkotásaival. Köszönjük szépen Neki és mindenkinek élményekben gazdag, békés délutánt kívánok megköszönve megtisztelő figyelmüket. 

Megjegyzések

s@só üzenete…
Gratulálok!
Kriszta üzenete…
Én is gratulálok!
És nagyon tetszik ez a megnyitó beszéd, egyszer már úgy szeretném én is élőben látni a képeidet!!!! :)
Köszönöm szépen :))
Kriszta, egyszer biztos sikerül !